Cybercrime, we horen en lezen steeds vaker dat MKB-bedrijven slachtoffer zijn van bepaalde vormen hiervan.

Als jouw ICT-partner werken we graag samen met jouw team om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime.

Maar helaas is cybercrime niet in alle gevallen te voorkomen. In dit artikel lees je meer over de vormen van cybercrime, wat je kan doen tegen cybercrime en wat je kan doen als je slachtoffer bent geworden van cybercrime.

De meest voorkomende vormen van cybercrime

Virussen

Een virus is software die op jouw computer wordt geïnstalleerd. Deze vorm van cybercrime bestaat al sinds de jaren 80. Deze software hoort er uiteraard niet te zijn en kan gegevens op jouw computer beschadigen en verwijderen. Ook hoor je over virussen die zichzelf verspreiden via jouw e-mail naar je hele adressenboek.

Virussen worden veelal verspreid via de e-mail, die dan verpakt zijn in onschuldig lijkende bijlagen zoals een foto of geluidsbestand. Maar denk ook aan Excel bestanden met macro’s of het openen van een bestand door het klikken op een verkeerde link. Zodra jij het bestand hebt geopend, is er sprake van cybercriminaliteit.

Ransomware

Ransomware is een specifiek virus waarbij geen bestanden worden beschadigd of bestanden verwijderd, maar je gehele bedrijfsproces wordt geblokkeerd. De ransomware kaapt jouw computer waardoor bestanden niet meer toegankelijk zijn. Om het systeem weer te deblokkeren moet vaak losgeld betaald worden, en zelfs dan is er geen garantie dat je systeem weer wordt vrijgegeven. Daarbij kan het zo zijn dat je extra moet betalen om te voorkomen dat verkregen data niet via het internet gelekt wordt.

Phishing

Phishing is het hengelen naar jouw gegevens, bijvoorbeeld inloggegevens. De cybercrimineel stuurt een echt lijkende e-mail waarbij je vervolgens wordt verzocht ergens in te loggen. Je logt dan niet in op de originele site in maar een perfect nagemaakte versie. Vallen je gebruikersnaam en wachtwoord in verkeerde handen? Dan is er sprake van cybercriminaliteit. Het wordt dan mogelijk om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen met jouw gegevens.

 

Wat kan je doen tegen de meest voorkomende vormen van cybercrime?

  • Zorg ervoor dat je een goede virusscanner hebt zoals ESET endpoint protection met ransomware detectie, lees meer hierover op Snelle detectie van virussen met ESET.
  • Exchange online protection zorgt ervoor dat als je binnenkomende e-mails worden gescand en spam automatisch ingedeeld wordt in een aparte e-mailbox. 
  • Jij en jouw team zijn de belangrijkste schakel in de online beveiliging van jouw bedrijf. Door bewustwording te combineren met een training en onverwachtse situaties, heb je de juiste handvatten en basiskennis om het cybercriminelen een stuk moeilijker te maken, om jouw medewerkers te phishen. Bij diverse partijen zoals Surelock, KnowBe4, etc kun je hier terecht voor meer informatie.
  • En niet geheel ter voorkoming maar wel voor een sneller herstel, is het van belang dat je zorgt voor een goede (cloud)back-up. Kijk voor onze automatische back-up mogelijkheden op https://www.lucrasoftictbeheer.nl/nl/oplossingen/security/lucrasoft-cloud-back-up/
  • Daarnaast raden we je aan te kijken naar een cyberverzekering. Als je slachtoffer wordt van cybercrime kan dit grote gevolgen hebben. Denk aan bijvoorbeeld het mislopen van omzet omdat je niet bij je systemen kan, het aansprakelijk worden gesteld als gevolg van een datalek en de tijd en kosten om jouw systemen weer te herstellen.
  • Een cyberverzekering biedt handvatten en adviezen om ervoor te zorgen dat je cybercriminaliteit voorkomt. Met deze adviezen kun je uiteraard terecht bij Lucrasoft ICT Beheer die zorgt voor een zo’n veilig mogelijke IT omgeving. En mocht het je toch overkomen? Dan helpt Lucrasoft ICT Beheer samen met jouw verzekeraar met een spoedig systeemherstel.

 

Wat als je slachtoffer bent geworden van cybercrime?

  • Download hieronder het stappenplan naar systeemherstel als jouw systemen zijn geïnfecteerd door ransomware.

 

Ben jij benieuwd wat Lucrasoft ICT Beheer voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Door jou en jouw organisatie eerst te leren kennen, kunnen we een oplossing bieden die écht bij je past. Wij hechten veel waarde aan samenwerken, dus laten we eerst een kop koffie drinken en de kennismaking starten!

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?

Back to top