/>

 

Windows updates: Patch Management systeem


Onlangs heeft de afdeling IT Beheer een update van het Patch Management systeem uitgevoerd. Dit systeem zorgt ervoor dat Windows updates worden uitgerold. Als gebruiker krijg je een pop-up met de vraag je computer te herstarten. In een tijd waar cybercriminelen veel actief zijn, zijn veel van onze klanten geneigd snel op de ‘nee’-knop te klikken. Wij leggen je in dit artikel uit waar deze pop-ups vandaan komen en wat je ermee moet doen.

 

Wat is Patch Management?

Patch Management is een omgeving van management systemen die zorgt voor het verwerven, testen en installeren van meerdere patches (wijzigingen in de code) op een computersysteem. Patch Management wordt ook wel het proces genoemd waarmee patches op gecontroleerde (risico beperkende) wijze kunnen worden uitgerold. Patches zijn doorgaans kleine programma’s die aanpassingen maken om fouten op te lossen of verbeteringen aan te brengen in bestaande software en/of hardware.

Als deze patches niet (tijdig) worden geïnstalleerd, kan dit zorgen voor beveiligingsproblemen. Cybercriminelen maken steeds vaker actief gebruik van dit gegeven. Zij analyseren de patches die ter beschikking worden gesteld door softwareproducenten en halen hieruit de kennis om malware te maken. Deze malware maakt gebruik van beveiligingslekken en is uiterst gevaarlijk voor alle netwerken waar die patches nog niet zijn uitgerold.

 

Wat moet je doen?

Als gebruiker kun je onderstaande melding verwachten:

Patch management systeem

  • Komt het je uit om op dit moment te herstarten? Klik dan op ja.
  • Komt het momenteel niet uit om te herstarten? Klik dan op nee, maar zorg er dan voor dat je je device later herstart. Let op! Uitschakelen en later weer opstarten werkt niet. Je device dient echt te worden herstart.
  • Voer je bovenstaande opties niet uit, dan zal je de melding steeds opnieuw ontvangen, totdat je device is herstart.

 

Het kan voorkomen dat er meerdere keren achtereen een update wordt gedaan waarvoor een herstart wordt vereist. Daardoor kan de melding weer zichtbaar worden. Krijg je deze pop-ups en twijfel je? Neem gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken door een mail te sturen naar itbeheer@lucrasoft.nl of te bellen naar via 078 – 68 11 505. Wij helpen je graag verder.