/>

 

Wachtwoorden binnen een paar seconden gekraakt

Ook in 2017 stonden wachtwoorden als ‘123456’ en ‘qwerty’ bovenaan de lijst van meest gebruikte wachtwoorden. Dergelijke zwakke wachtwoorden kunnen door kwaadwillenden in minder dan een seconde(!) gekraakt worden. Toch lijkt nog steeds niet iedereen zich bewust van de risico’s van het gebruik van zwakke wachtwoorden. Dat terwijl wachtwoorden steeds vaker gebruikt worden om toegang te geven tot belangrijke gegevens. Denk aan DigiD, internetbankieren of bedrijfsgegevens.

 

 

Grote risico’s

Wanneer je wachtwoord gehackt wordt, kan de schade enorm zijn. Bedrijfsbestanden of persoonsgegevens kunnen op straat komen te liggen. Een dergelijk datalek kan grote gevolgen hebben voor je onderneming en de privacybescherming van je klanten. Met de aankomende inwerkingtreding van de GDPR op 25 mei 2018 is het voor bedrijven des te belangrijker om alles te doen om datalekken te voorkomen. Het hebben van sterke wachtwoorden is daar een cruciaal onderdeel van.

 

 

Sterk wachtwoord

Hoe zorg je ervoor dat je wachtwoorden niet worden gehackt? Allereerst is het belangrijk sterke wachtwoorden te gebruiken. Dit zijn in ieder geval geen wachtwoorden die eenvoudig te raden zijn, zoals je geboortedatum, adres of naam van je partner. Daarnaast geldt: hoe meer tekens, hoe sterker het wachtwoord. Gebruik daarbij zoveel mogelijk verschillende tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen of gebruik een wachtwoordzin. Want hoe meer verschillende tekens je gebruikt, hoe langer het voor kwaadwillenden duurt om alle mogelijke combinaties te proberen.

 

 

Veilig bewaren

Wij raden aan voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken. Mocht een van de wachtwoorden gehackt zijn, dan kan de hacker niet gelijk bij al je gegevens. Maar hoe onthoud je al deze verschillende wachtwoorden? Een wachtwoordmanager kan hierbij uitkomst bieden. Dit is een programma dat je helpt sterke wachtwoorden te maken en deze allemaal te beheren.

 

 

Twee-factor-authenticatie

Alleen het hebben van een sterk wachtwoord is tegenwoordig niet meer voldoende om al je gegevens veilig af te schermen. Wij raden daarom aan gebruik te maken van de twee-factor-authenticatie van DUO. Door middel van een extra bevestiging en/of wachtwoord op de telefoon van de gebruiker wordt hiermee een extra laag beveiliging toegevoegd. Zo zijn al je gegevens optimaal beschermd.

 

Back