/>

 

Extra nieuwsbrief Ransomware

Laat uw data niet gijzelen door ransomware, lees alles over deze nieuwe vorm cybercrime leest u in onze extra niewsbrief. In deze extra nieuwsbrief praten we u over de werking van ransomeware, wat de gevolgen zijn en wat u er tegen kunt doen. Verder zijn we nopCommerce partner geworden, is Windows 10 uit en blijft u altijd op de hoogte via onze serviceportal.

 

Ransomware: Geld of je Data!

Het “gijzelen” van data, om daar vervolgens losgeld (ransom) voor te vragen is een trend die we op dit moment waarnemen op gebied van cybercrime. Wellicht heeft u hier in de media al het e.e.a. over gehoord, in deze extra nieuwsbrief praten we u bij over de werking, gevolgen en wat er tegen kunt doen.

De werking is hetzelfde als bij virussen, malware en spyware: door een programma op uw computer installeren krijgen de criminelen controle over het systeem.Vervolgens worden uw bestanden versleuteld met behulp van een encryptie algoritme. Deze versleuteling is dusdanig sterk dat het alleen met een wachtwoord opgeheven kan worden.

Vervolgens krijgt u de melding dat uw bestanden gegijzeld zijn en u het wachtwoord kunt kopen om de versleuteling op te heffen. In veel gevallen gaat dit via digitale valuta zoals bitcoin. Op deze manier
zijn de daders vrijwel niet te traceren.

NOTE: Vaak duurt het even voordat de besmetting gemeld wordt en uw bestanden geblokkeerd zijn. Hierdoor worden mogelijk van de versleutelde bestanden back-ups gemaakt, waardoor ook deze niet meer bruikbaar zijn. Laat u tijdig informeren over de verschillende back-up mogelijkheden zodat wij dat voor u in kunnen regelen.

 

Als ik betaal ben ik er dan weer vanaf?

De overheid raadt het af om in te gaan op het aanbod om te betalen, er is immers geen enkele zekerheid over het terug krijgen van uw bestanden. De kans is groot dat u na een eerste betaling gewoon gevraagd wordt om nog meer geld te betalen.

 

Wat moet ik niet doen? Wat moet ik wel doen?

De IT beheer medewerkers van Lucrasoft houden deze ontwikkelingen, alsmede andere bedreigingen voor uw omgeving, nauwlettend in de gaten. Waar mogelijk spelen we actief in op het voorkomen van schade, hierbij zijn er ook een aantal zaken die u zelf wel en niet moet doen:

  • Niet, surfen op internet zonder up-to-date antivirusprogramma
  • Niet, openen van verdachte bijlage in e-mails
  • Niet, downloaden en installeren van nepprogramma’s of gehackte (illegale)software
  • Niet, zomaar betalen om er vanaf te zijn

  • Wel, gebruiken van een firewall
  • Wel, van te voren maatregelen nemen en de juiste back-up functie inregelen
  • Wel, zorgen dat uw anti-virus software up-to-date is