/>

 

Domeinnaamfraude

De laatste tijd krijgen wij veel vragen van klanten die, vaak telefonisch, zijn benaderd om snel een domeinnaam te registeren. Als dit niet snel gaat zal een andere partij je voor zijn en er vandoor gaan met een domeinnaam die erg veel op jouw bedrijfs-/domeinnaam lijkt (bijv. bedrijfsnaam.com, terwijl bedrijfsnaam.nl in jouw bezit is). De aanbieder zal je een “mooi voordeel” voorhouden door de andere partij voor te zijn en voor een gering bedrag het domein vast te leggen.

 

De bedragen verschillen; het kan gaan om honderden euro’s, maar ook om enkele tientjes per jaar, wanneer het domein bijvoorbeeld voor 10 jaar geregistreerd wordt. De praktijk leert dat het je over het algemeen veel meer kost dan wanneer je een domein bij jouw eigen provider registreert.

 

Werkwijze

Door de suggestie te wekken dat een ander bedrijf of organisatie het domein wil registeren, wordt de beller onder druk gezet om snel tot aankoop over te gaan. Hierbij houden ze je voor dat je kunt profiteren en dat ze liever jou een goed aanbod doen dan dat een andere partij er vandoor gaat met een naam die lijkt op de jouwe. In sommige gevallen gaat de aanbieder nog een stap verder door aan te geven dat de andere partij een pornosite op het domein wil zetten of dat een concurrent het domein wil registreren om je zo te benadelen.

Dit laatste is lastig, want (merk)namen kunnen beschermd zijn en daardoor niet zomaar door iedereen vast te leggen. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om ‘facebook’ in uw domein te verwerken, of je nu een bedrijf bent of een particulier (dus niet FacebookTips.nl, maar ook niet BedrijfsFacebook.com).

Ga je in op het aanbod dan kunnen we stellen dat in 9 van de 10 gevallen je te veel betaald en het wellicht ook een berg problemen op zal leveren. De normale gang van zaken bij de registratie van een domeinnaam is dat deze op jouw naam gezet wordt. Wens je deze op een zeker moment te verhuizen dan is dat geen probleem. Fraudeurs zullen domeinen vaak op hun eigen naam zetten, zodat je niet zomaar van ze af kunt. Daarbij hebben deze bedrijfjes vaak een korte bestaansduur. Wat er daarna gebeurt met jouw domeinnaam, is altijd maar de vraag.

 

Wat te doen?

Ingaan op het aanbod en even snel een domein registeren raden wij ten sterkste af. Onze ervaring leert dat wanneer je er niet op in gaat, het domein in veel gevallen helemaal niet geregistreerd wordt. Deze werkwijze kan in de toekomst veranderen, maar over het algemeen zal gelden: wanneer je geen interesse hebt, werkt het argument van dreiging niet en valt er voor de fraudeur geen geld aan te verdienen.

Je kunt uiteraard contact met ons opnemen om het domein door ons te laten registeren. Wij zullen deze procedure dan direct in werking zetten en binnen 24 uur, kan dit domein naar jouw website verwijzen.

Ben je van mening dat een bedrijf een domein heeft geregistreerd dat aan jou toe zou behoren? Voor .nl-domeinnamen is er een geschillenregeling. Uitspraken hiervan, kun je ook vinden op: http://www.domjur.nl/dossiers/domeinnaamhandel/.

Heb je meer vragen over domeinregistratie, domeinkaping, online acquisitiefraude, neem dan gerust contact op: of telefonisch, via 078-6811501.

Wil je een domeinnaam registreren, wij regelen dat graag, stuur hiervoor een e-mail naar domeinregistratie@lucrasoft.nl

 

  Bij domeinnaamfraude wordt een ondernemer onder druk gezet om snel een domeinnaam te registeren. Er wordt gedreigd met van alles, en aan het eind van de rit zit u met hoge kosten opgezadeld. 
- Sibren Bouman, Lucrasoft Online Support Read

 

Voorkom domeinnaamfraude

Houdt het volgende in gedachte en voorkom domeinnaamfraude:

  • Vraag om een schriftelijke bevestiging door de beller
  • Neem contact op met je hostingbedrijf
  • Overweeg of het een risico is als uw domeinnnaam met andere extensies verschijnt. Zoja, laat dan bij voorbaat relevante domeinnamen/extensies vastleggen.
  • De bedrijfjes die bellen, zijn meestal bedrijven waar je weinig over op internet kan vinden, maar wel met een officieel of technisch klinkende naam, zoals ‘Domein Regulatie Nederland’, ‘Domein Regulatie Benelux’, ‘Internet Domeinen Nederland’ of ‘IP-DNS’.

Bron: www.fraudehelpdesk.nl

 

Domeinkaping

Niet te verwarren met domeinnaamfraude is een domeinkaping een nog agressievere manier van fraudeurs om geld te verdienen. De domeinkaper registreert populaire domeinnamen om deze tegen hoge bedragen te verkopen of door deze, ten koste van andere bedrijven, extra verkeer te genereren voor zijn eigen website/webshop.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Domeinkap