Waarom het goed is jouw wachtwoord te veranderen!

Iedereen heeft wel tientallen online accounts. Eigenlijk zou je voor elk een uniek wachtwoord moeten hebben. Maar dat is niet te onthouden dus gebruiken we vaak hetzelfde wachtwoord of een variatie.

Een groot risico, want als jouw wachtwoord via een hack is buit gemaakt, kunnen de kwaadwilligen gemakkelijk bij diverse accounts in eens inloggen.

Controleren of jouw wachtwoord is gehackt

Wil jij weten of jouw wachtwoord bij een van jouw accounts is buit gemaakt? Controleer dan eens jouw emailadres op https://haveibeenpwned.com/.

Als je ‘gepwned’ bent, dan doe je er goed aan direct jouw wachtwoord(en) te veranderen! Het is belangrijk voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken.

Hoe kom je aan een goed wachtwoord?

Een veilig wachtwoord bestaat uit minimaal 12 karakters, een speciaal teken en een minstens een hoofdletter.

Om veilige wachtwoorden te onthouden kun je een zin te gebruiken of jouw moeilijke wachtwoord laten genereren en opslaan in een wachtwoordmanager.

Bij een wachtwoordzin kun je denken aan:  eenlangwachtwoordismoeilijkerteradenvooralalsereencijferzoals1inzit,toch?

Maar ook die zinnen zijn voor elke inlog lastig te onthouden.

Gebruik een wachtwoordmanager

Wat je beter kunt doen dan het verzinnen en onthouden van veilige wachtwoorden, is gebruik te gaan maken van een wachtwoordmanager.

Een wachtwoordmanager is een programma, een digitale kluis, waarin je al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden kunt laten genereren en opslaan. Ook kan een wachtwoordmanager automatisch jouw inloggegevens invullen bij bezoek aan een website.

Dit is veiliger dan het bijhouden van een Excel of Word document natuurlijk.

Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn al jouw wachtwoorden in een wachtwoordmanager op te slaan. Omdat al je wachtwoorden zichtbaar zijn van je wachtwoordmanager als die wordt gekraakt, maar dat is niet zo.  Een aanvaller kan niet met een aanval alle wachtwoorden kraken.

Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek waarbij in een aanval meerder accounts gehackt kunnen worden, vooral als je hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Het enige wachtwoord wat je eigenlijk alleen maar hoeft te onthouden, is het sterke wachtwoord van jouw wachtwoordmanager van bijvoorbeeld LastPass, Bitwarden of Passwords.

Dus stop nog vandaag met voor de hand liggende wachtwoorden zoals 12345qwerty en password123 en zorg dat jij niet meer wordt gepwned!

Ben jij benieuwd wat Lucrasoft ICT Beheer voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Door jou en jouw organisatie eerst te leren kennen, kunnen we een oplossing bieden die écht bij je past. Wij hechten veel waarde aan samenwerken, dus laten we eerst een kop koffie drinken en de kennismaking starten!

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?

Back to top