Microsoft heeft aangekondigd de toegang tot jouw email af te sluiten als je nog geen gebruik maakt van moderne authenticatie in Exchange Online.

De reden voor deze maatregel van Microsoft is, dat de basis authenticatie onvoldoende bescherming biedt tegen cybercrime.

Uit ons onderzoek blijkt, dat dat zo’n 30% van de bedrijven nog werkt met deze verouderde en onveilige authenticatie methode.

Microsoft wil met deze maatregel zorgen dat communicatie middels Exchange Web Services (EWS), Exchange ActiveSync (EAS), POP, IMAP, Exchange Remote PowerShell, MAPI, RPC, SMTP AUTH en OAB ook veilig verloopt.

Wat betekent dit voor jou?

Dit betekent, dat als je niets doet, je niet meer rechtstreeks of via verscheidende koppelingen bij jouw email kan.  

Ook het gebruik van een e-mailapplicatie of je email op jouw Android of iPhone zal mogelijk ook niet meer functioneren als je geen gebruik maakt van moderne authenticatie.
Met de Microsoft Outlook for mobile app of het opnieuw instellen van je email in iOS of Android (mits niet te oude telefoon en volledig up-2-date) behoudt je toegang tot je email, waarbij wij als Lucrasoft ICT Beheer de Outlook App adviseren.

Zonder Moderne Authenticatie verlies je op 1 oktober 2022 toegang tot je e-mail op het betreffende apparaat.
Via een webbrowser of de Microsoft Outlook app voor Mobiel zul je toegang blijven houden tot je email.

Vóór die tijd moet je dus gemigreerd zijn naar het veiligere alternatief, Modern Authentication.

Hoe weet je of je basis of moderne authenticatie hebt?

Wanneer je op je mobiel nog geen gebruikt maakt van de Outlook for Mobile app van Microsoft, is de kans groot dat er gebruik gemaakt wordt van Basic Authentication.

Mocht je Outlook op je PC gebruiken kun je dit achterhalen door met de ctrl-toets en een rechtermuisklik rechtsonder op het Outlook icoon te klikken en te klikken op Connectie status.

Staat daar in de kolom Authn dan “Bearer” of “Drager” dan maak je gebruik van Modern Authentication.

Behalve Outlook of mobiele telefoons zou het ook zomaar kunnen zijn dat je nog een applicatie hebt die automatisch e-mails uitleest en importeert, bijvoorbeeld een ritten- of planningssysteem. Ook deze maken van gebruik van Basic Authentication.

Hoe weet je of je basis of moderne authenticatie hebt met andere applicaties?

De eenvoudigste manier om te controleren of je op de oude of moderne authenticatie zit, is het verschil in inlogscherm.

Waarmee kunnen we je helpen?

Wij helpen je uiteraard graag met de migratie van de basis authenticatie naar de moderne authenticatie. Daarnaast kunnen wij voor jou inzichtelijk maken, welke (veiligheids)risico’s je loopt met de diverse koppelingen en wat de consequenties zijn.

Hierbij kan je denken aan diverse applicaties of wellicht ben je nog niet volledig over op Microsoft Teams en gebruik je nog Skype for Business en zal deze applicatie ontmanteld moeten worden.

Wacht niet te lang met de inventarisatie!

In sommige gevallen betekent deze wijziging niet alleen het overstappen naar de moderne authenticatie.

Je zal ook moeten gaan kijken naar het wijzigen van jouw werkprocessen.

Zijn de medewerkers al gewend aan het werken met Teams in plaats van Skype?

Daarnaast komt met deze moderne authenticatie ook met een aantal extra mogelijkheden, zoals MFA, Protected Apps en applicatie- en device management. Onze security baseline zorgt voor extra veiligheid omtrent het gebruik van onder andere emailgebruik waarover we graag met je in gesprek gaan.

Benieuwd of je nog gebruik maakt van Basic authenticatie, maar kom je er zelf niet uit of ben je benieuwd naar onze Security Baseline?

Neem dan contact op met ons op.

Ben jij benieuwd wat Lucrasoft ICT Beheer voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Door jou en jouw organisatie eerst te leren kennen, kunnen we een oplossing bieden die écht bij je past. Wij hechten veel waarde aan samenwerken, dus laten we eerst een kop koffie drinken en de kennismaking starten!

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?

Back to top